Η Βαρβάρα Κοντοσάκου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Spa Μονάδα Ευεξίας & Διατροφής, ειδικευμένη στην ενεργειακή διατροφολογία/ Ολιστική Κινέζικη Διατροφολογία μας εξηγεί για ποιο λόγο πρέπει να προτιμάμε τα φρούτα και λαχανικά της εποχής.
Ανάλογα με την εποχή του χρόνου, η φύση μας προσφέρει διαφορετική ποικιλία φρούτων και λαχανικών. Ανεξάρτητα εποχής, μπορούμε να βρούμε σε κάθε εποχή του χρόνου σχεδόν όλα τα φρούτα και τα λαχανικά. Αυτό οφείλεται λόγω της χρήσης ορμονών και φυτοφαρμάκων κατά την καλλιέργεια αυτών. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών εκτός εποχής μπορεί να προκαλέσει σοβαρές επιπλοκές στην υγεία μας, όπως νευρολογικές ανωμαλίες, διαταραχές του ανοσοποιητικού, του ενδοκρινικού και του αναπαραγωγικού συστήματος και καρκίνο λόγω των φυτοφαρμάκων και των ορμονών.
Για αυτό προτιμάμε τα φρούτα και λαχανικά εποχής που δεν απαιτούν χρήση ορμονών και φυτοφαρμάκων. Ας δούμε κάποια φθινοπωρινά φρούτα και λαχανικά που η φύση μας τα προσφέρει με αφθονία και τα οποία διατηρούν το άρωμα, την γεύση τους αλλά και όλα τα θρεπτικά τους συστατικά τονώνοντας τον οργανισμό μας.
Φθινοπώρινα φρούτα
Μήλο: Περιέχει φυτικές ίνες, βιταμίνη A, βιταμίνης C, βιταμίνη Κ, βιταμίνη A, φολικό οξύ, βιοτίνη, β-καροτένιο, φλαβονοειδή, ασβέστιο, φώσφορο, σίδηρο, κάλιο.
Περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά και έχει συνδεθεί με την προστασία του καρκίνου του μαστού, του παχέος εντέρου, την πέτρα στα νεφρά και την μείωση της χοληστερόλης.
Μπανάνα: Περιέχει βιταμίνη C και κάλιο. Λόγω της περιεκτικότητάς της σε κάλιο συμβάλλει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στην απομάκρυνση του νατρίου από το σώμα μας.
Πορτοκάλι: Είναι το φρούτο με την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C, ωστόσο περιέχει επίσης κάλιο, ασβέστιο, φώσφορο και βιταμίνη Α. Η βιταμίνη C, παίζει ουσιαστικό ρόλο στην λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος, καθώς συμβάλλει στην απορρόφηση σιδήρου και διατηρεί υγιή το δέρμα και τα ούλα μας.
Ρόδι: Είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες, τανίνες, ανθοκυανίνες, βιταμίνη Α, C, E και φυλλικό οξύ. Έχει καρδιοπροστατευτική δράση, μπορεί να συμβάλει στη μείωση της υπέρτασης και στη μείωση της χοληστερόλης.
Αχλάδι: Είναι μια καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμινών Β2 , Β6, C, Α και Κ, χαλκού, καλίου, μαγγανίου και μαγνησίου. Η βιταμίνη C σε συνεργασία με τη βιταμίνη Α βοηθούν στην προστασία του οργανισμού από τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες και η βιταμίνη Κ συμβάλλει στην πήξη του αίματος σε περιπτώσεις αιμορραγίας.
Αβοκάντο: Είναι πλούσια πηγή σε: ελαϊκό οξύ, λουτεΐνη, βιταμίνη Ε, βιταμίνη Κ, φυτικές ίνες, κάλιο, φυλλικό οξύ, βιταμίνη Β6, βιταμίνη C χαλκού. Έχει εξαιρετική αντικαρκινική δράση, λόγω των υψηλών συγκεντρώσεων σε βιταμίνη Ε, καροτενοειδών και μονοακόρεστων λιπαρών.
Ακτινίδια: Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, κάλιο, χαλκό, μαγνήσιο, βιταμίνη Ε και C. Συνδέονται με την μείωση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου τον παχέος εντέρου και προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον σχηματισμό ελεύθερων ριζών.
Φθινοπωρινά λαχανικά
Γλυκοπατάτα: Μπορεί να επιβραδύνει την διαδικασία της γήρανσης και να ελαττώσει τον κίνδυνο αναπτύξεως ορισμένων μορφών καρκίνου. Πλούσια πηγή σε βιταμίνη Α, C, Β6,καροτίνη, μαγγάνιο, χαλκό, φυτικές ίνες , κάλιο, σίδηρο.
Λαχανάκια Βρυξελλών: Προφυλάσσουν και βοηθούν στην πρόληψη του καρκίνου, ειδικά του παχέος εντέρου και του στομάχου. Βοηθούν επίσης στην διατήρηση ενός υγιούς δέρματος, προστατεύουν το ανοσοποιητικό σύστημα ενώ παρέχουν προστασία κατά της στεφανιαίας νόσου και είναι ευεργετικά για την ισορροπία των υγρών του σώματος και της αρτηριακής πίεσης. Περιέχουν βιταμίνη Α, C, Κ, Β6, φολικό οξύ, ριβοφλαβίνη, θειαμίνη, μαγγάνιο, μαγνήσιο, κάλιο, φώσφορο.
Μπρόκολο: Δρα ενάντια στον καρκίνο. Καταπολεμά τις καρδιακές παθήσεις, αποτρέπει καταρράκτη, βοηθά στην οικοδόμηση γερών οστών, προστατεύει από έλκη και ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα. Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, Α, Β1, Β2, Β3, Β5, Β6, φολικό οξύ, φυτικές ίνες, μαγγάνιο, τρυπτοφάνη, κάλιο, φώσφορο, μαγνήσιο, πρωτεΐνες, ω3 λιπαρά οξέα, σίδηρο, ασβέστιο και ψευδάργυρο.
Πράσο: Συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, στην καταπολέμηση του καρκίνου και στη ρύθμιση του σακχάρου. Περιέχει μαγγάνιο, βιταμίνη C και Β6, σίδηρο και φυλλικό οξύ.
Σπανάκι: Το σπανάκι είναι από τα θρεπτικότερα φυλλώδη λαχανικά με πλούσια αντιοξειδωτική δράση. Προστατευτικό της καρδιάς, των οστών και δρα κατά των ασθενειών των ματιών και μπορεί να βοηθήσει στην προστασία του εγκεφάλου από το οξειδωτικό στρες. Είναι πλούσια πηγή σίδηρου, μαγγανίου, φολικού οξέος, μαγνησίου και βιταμινών Α, C, Κ, Β2, Β6.
Μαρούλι: Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών, βιταμίνη C, φολικό οξύ, μαγγάνιο, χρώμιο και φυτικές ίνες. Τα καροτενοειδή σχετίζονται από έρευνες με μειωμένα επεισόδια διαφόρων τύπων καρκίνου. Το μαγγάνιο είναι συστατικό που παίζει σημαντικό ρόλο στον σχηματισμό των οστών ενώ το χρώμιο είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.
Σπαράγγι: Αποτελεί καλή πηγή καλίου, φολικού οξέος, βιταμινών Β1, Β2, Β6, C, E, νιασίνης, φωσφόρου, ασβεστίου και μαγνησίου. Έχει ισχυρή αντικαρκινική και διουρητική δράση.
Καρότο: Πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες και προβιταμίνη Α. Λόγω αυτής της σύνθεσής του έχει καρδιοπροστατευτική δράση, προλαμβάνει διάφορες μορφές καρκίνου και βοηθάει στην καλυτέρευση της όρασης. Περιέχει ικανοποιητικές ποσότητες βιταμίνης Κ, C, Β6, σιδήρου, μαγγανίου, καλίου και χαλκού.
Ραπανάκι: Αποτελεί καλή πηγή βιταμινών Α, C , Ε, Β6, φολικού οξέος, χαλκού, ασβεστίου και φυτικών ινών. Βοηθάει στη πρόληψη της ρευματοειδούς αρθρίτιδας, του καρκίνου του παχέος εντέρου και της αθηροσκλήρωσης. Έχει αντιμικροβιακές και αντιμυκητισιακές ιδιότητες.
Λάχανο: Είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες, μαγγάνιο, φολικό οξύ, ασβέστιο, κάλιο, βιταμίνες C, B1, B6, και Α. Έχει αντικαρκινικές ιδιότητες.
Κουνουπίδι: Περιέχει βιταμίνη C και Α, κάλιο, φώσφορο και ασβέστιο. Βοηθάει στη πρόληψη πολλών μορφών καρκίνου, ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα και προσφέρει προστασία από τα καρδιακά νοσήματα.
Μελιτζάνες: Είναι πηγή μαγνησίου και βιταμινών του συμπλέγματος Β. Το μαγνήσιο βοηθάει στην καλή λειτουργία του εγκεφάλου. Συγκεκριμένα η μελιτζάνα εξαιτίας της ανθοκυανίνης nasunin που περιέχει, κατατάσσεται στις τροφές με μεγάλη αντιοξειδωτική ικανότητα.
Μπάμιες: Αποτελούν εξαιρετική πηγή φυτικών ινών και έτσι συμβάλλουν στην ομαλή λειτουργία του εντέρου. Παρέχουν επίσης βιταμίνη C, Β1, Β6, β-καροτίνη, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη. Το χαρακτηριστικό συστατικό τους είναι η γλουταθειόνη, που η αντιοξειδωτική δράση της έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης διαφόρων μορφών καρκίνου.
Κολοκύθια: Αποτελούν εξαιρετική πηγή χαλκού, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, ενώ περιέχουν βιταμίνες C, Α, Κ, φυλλικό (ή φολικό) οξύ και βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Επίσης περιέχουν αντιοξειδωτικά συστατικά όπως η β-καροτίνη.
Αγγούρι: Αποτελεί πλούσια πηγή βιταμινών Α και C, φυλλικού οξέος, καλίου, μαγνησίου και φυτικών ινών. Τονώνει, ενυδατώνει και συμβάλλει στον καθαρισμό του εντέρου.
Μαραθόριζα: Τα σημαντικότερα φυσικά συστατικά της, η ανηθόλη και η φεγχόνη, δρουν κατά της δυσκοιλιότητας και της δυσπεψίας. Είναι καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, Β3, μαγγανίου, μαγνησίου, ασβεστίου και σιδήρου. Η βιταμίνη C συμβάλει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Είναι μια σημαντική πηγή ινών που συμβάλλουν στη μείωση της χοληστερόλης.
Έχει έντονη τονωτική και αντισηπτική δράση και, επειδή ο σπόρος της περιέχει αιθέριο έλαιο που καταπολεμά την κακοσμία του στόματος, φημίζεται για την τονωτική και αντισηπτική της δράση.
Χρησιμοποιείται για τον πόνο των ματιών, της κυστίτιδας, των αρθριτικών. Προφυλάσσει από τη γρίπη, το βήχα, τον κοκίτη, το άσθμα, τις στομαχικές διαταραχές, τη ναυτία, τους κοιλιακούς πόνους των παιδιών. Βοηθάει στη χλωρίδα του εντέρου, ανακουφίζει το ευερέθιστο έντερο.
Φασολάκια: Περιέχουν φολικό οξύ, θειαμίνη (Β2), ριβοφλαβίνη (Β2), παντοθενικό οξύ, χαλκό, σίδηρο, φώσφορο, κάλιο, σελήνιο και ασβέστιο. Ασκούν προστατευτική δράση από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ είναι κατάλληλα για τους πάσχοντες από σακχαρώδη διαβήτη.
Πιπεριές: Αποτελούν πλούσια πηγή βιταμίνης C και β-καροτίνης, γεγονός που τους προσδίδει ιδιαίτερα υψηλή καρδιοπροστατευτική και αντικαρκινική δράση. Περιέχουν επίσης βιταμίνη Κ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, χαλκό και μαγγάνιο.
Παντζάρια: Πλούσια σε βιταμίνες A, C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, φολικό οξύ και μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο και φώσφορο. Είναι αναζωογονητικά και δυναμωτικά.
Έχουν ανοσοβελτιωτικές ιδιότητες, βοηθούν στην πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου.
Δρουν ως ρυθμιστικά της αρτηριακής πίεσης και του καρδιακού τόνου, αλλά και τονωτικά του νευρικού συστήματος λόγω της περιεκτικότητας τους σε κάλιο και σε βιταμίνες.
Βοηθούν στην αντιμετώπιση της δυσπεψίας, της καούρας, της οξύτητας και της γαστρίτιδας.
Ως ήπιο καθαρτικό, το παντζάρι προλαμβάνει και θεραπεύει τη δυσκοιλιότητα, την εκκολπωματίτιδα και τις αιμορροΐδες.
Καλωσορίστε λοιπόν το φθινόπωρο με τα φρέσκα και θρεπτικότατα φρούτα και λαχανικά του. Απολαύστε τα φρούτα και τα λαχανικά της εποχής που προσδίδουν αμέτρητα ευεργετικά οφέλη στην υγεία μας.